Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Dr. Irinyi Beatrix


Esztétikai Bőrgyógyászat

Az allergia

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer vészreakciója, tulajdonképpen egy adott idegen anyaggal (allergénnel) szembeni elviselési képtelenséget jelzi. Az allergiás emberek immunrendszere a normálisnál erősebb választ ad egy vagy több, a környezetben lévő anyagra. Az allergiás betegségek robbanásszerű növekedése több tényezővel magyarázható. Az összlakosság mintegy 10-15%-a érintett. Ezért nagyon fontos a betegség korai felismerése, kezelése, ill. szükség szerinti megelőzése.

Mi a teendő allergia esetén?

  • megkeresni a kiváltó okot,
  • elkerülni az allergént,
  • amennyiben ez lehetetlen, akkor kezelni a tüneteket. Az allergiás bőrbetegségek: csalánkiütések (urticaria), ekzema, étel-, és gyógyszerallergia diagnosztizálása több lépésben zajlik.

Az első, s talán legfontosabb a részletes és pontos anamnézis felvétel, vagyis a panaszok és tünetek alapos átbeszélése, azok időbeli lefolyásának tisztázása.

Második lépés az allergiás reakciót kiváltó idegen anyag kimutatása, ami többféle módszerrel történhet. A mindennapi gyakorlatban vérvételt és bőrpróbákat alkalmazhatunk.Az adott allergiás bőrbetegségnek megfelelően végezhetünk Prick tesztet, epicutan próbát, atopy patch tesztet, foto patch tesztet, saját szérum próbát.