Dr. Irinyi Beatrix


Esztétikai Bőrgyógyászat

Anyajegyek

Az anyajegyek (naevusok) születéskor meglévő vagy csak később kialakuló éles határú maradandó elváltozások a bőrön és a nyálkahártyán, melyek színe, felszíne eltér a környezettől. Életünk során bőrünk több károsító tényezőnek van kitéve, melyek közül talán a napfény a legveszélyesebb. Közismert, hogy a gyermekkorunktól "elszenvedett" UV sugárzás hatása bőrünkben összeadódik, és a későbbiekben számtalan bőrprobléma, esztétikailag zavaró elváltozás (pigment foltok, korai ráncosodás stb.) mellett bőrdaganatok kiváltásában is szerepet játszik. Ezek közül a legveszélyesebb az ún. melanoma kialakulása, melynek korai felismerése aktuálisabb, mint valaha.


Bőrgyógyászati szakvizsgálat, dermatoscoppal (kézi mikroszkóp) történik: A bőrgyógyász szakorvos a klinikai kép alapján először meghatározza az anyajegy típusát és beosztását, szabályosságát és nagyságát. A továbbiakban immerziós mikroszkóppal (ún. dermatoscoppal) megvizsgálja az elváltozás pigment szerkezetét, megállapítja a pigment-hálózat, pigment-rögök és egyéb, csak ezen eszközzel vizsgálható eltérések, ill. szabálytalanságok mértékét. A dermatoscop bevezetése óta nagyságrendekkel nőtt a korai, még kiválóan kezelhető stádiumban levő melanoma felismerése. A szabálytalan, gyanús anyajegyek ill. melanoma gyanúja esetén is a sebészi eltávolítás javasolt. A kimetszés után minden esetben szövettant végzünk, mely vagy megerősíti, vagy cáfolja a klinikai diagnózist, másrészt bizonyítja azt is, hogy az elváltozás eltávolítása az épben történt.

Hogyan védekezhetünk?

Évente, bizonyos esetekben félévente bőrgyógyászati szűrővizsgálat az anyajegyek ellenőrzése céljából, dermatoscopos vizsgálattal. Bármilyen gyanú esetén azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni, aki a vizsgálattal felállítja a diagnózist, így az esetleges melanomát korán, még az áttét képződése előtt eltávolíthatjuk. A napégés megelőzése és az UV sugárzás elleni védelem (fényvédelem) szintén nagyon fontos, különösen gyermekek esetében.