Dr. Irinyi Beatrix


Esztétikai Bőrgyógyászat

Allergia

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer vészreakciója, tulajdonképpen egy adott idegen anyaggal (allergénnel) szembeni elviselési képtelenséget jelzi. Az allergiás emberek immunrendszere a normálisnál erősebb választ ad egy vagy több, a környezetben lévő anyagra. Az allergiás betegségek robbanásszerű növekedése több tényezővel magyarázható. Az összlakosság mintegy 10-15%-a érintett. Ezért nagyon fontos a betegség korai felismerése, kezelése, ill. szükség szerinti megelőzése.


Mi a teendő allergia esetén?

  • megkeresni a kiváltó okot,
  • elkerülni az allergént,
  • amennyiben ez lehetetlen, akkor kezelni a tüneteket. Az allergiás bőrbetegségek: csalánkiütések (urticaria), ekzema, étel-, és gyógyszerallergia diagnosztizálása több lépésben zajlik.

Az első, s talán legfontosabb a részletes és pontos anamnézis felvétel, vagyis a panaszok és tünetek alapos átbeszélése, azok időbeli lefolyásának tisztázása.

Második lépés az allergiás reakciót kiváltó idegen anyag kimutatása, ami többféle módszerrel történhet. A mindennapi gyakorlatban vérvételt és bőrpróbákat alkalmazhatunk. Az adott allergiás bőrbetegségnek megfelelően végezhetünk Prick tesztet, epicutan próbát, atopy patch tesztet, foto patch tesztet, saját szérum próbát.