Dr. Irinyi Beatrix


Esztétikai Bőrgyógyászat

Nyári tippek

A fényvédelem fontossága - Mindig használjunk fényvédőt!

Nehéz elhinni, hogy a melengető napfény ártalmas is lehet. Pedig több mint 20 éve ismert, hogy a Föld ózon pajzsa megsérült és megváltozott a földet érő napsugárzás összetétele és mennyisége is. Ezért napozás közben ártalmas sugárzás érheti a bőrt és leégni is könnyű néhány perc alatt. De a napfény örömeit, hatásait lehet élvezni úgy is, hogy a napfény sugarai ne ártsanak. Az ésszerű napozás jó hatással van a szervezetre, elősegíti a D vitamin képződését, serkenti a vérkeringést, az immunrendszer működését, fokozza az anyagcserét, javítja a hangulatot. A túlzásba vitt napozás azonban olyan ártalmat jelenthet, amelynek előbb utóbb akár súlyos következménye is lehet. A bőr ugyanis nem felejt, az életünk során elszenvedett leégések a bőrben nyomot hagynak, és évtizedek múlva jelentkeznek azok káros hatásai, súlyos bőrártalmak formájában.

A napsugárzás 10%-a tartozik ultraibolya tartományba, összetevői közül az UVA sugárzás (315-400 nm) felelős a bőr korai öregedéséért a pigment foltokért és a napkiütésekért, míg az UVB (280-315 nm) a leégésért, a barnulásért és rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásárért. Ezért fontos, hogy már gyermekkorban megtanítsuk a gyereket a helyes fényvédelmi szabályokra, hogy megóvjuk bőrüket a napfény káros hatásaitól, úgy hogy emellett a napfény előnyös hatásairól se kelljen lemondani.

Napozás megfelelő szabályokkal

Az utóbbi időkben már kora tavasszal is erős az UV sugárzás, ezért 11 és 15 óra között nem ajánlott napozni. Napfényes időszakban speciális napfény elleni védőöltözéket javasolt viselni, melyek kellő védelmet nyújtanak az UVA és UVB sugarak ellen pl. sportolás, kerékpározás, kirándulás közben is. 3 éves korig a gyerekeket nem javasolt direkt napra vinni, a strandon a homokozóban hosszú ujjú, lenge, szellős pólóban tartózkodjanak, ami megvédi a vállat, a hátat az erős napfénytől. Ne feledkezzünk meg a kalap, vagy sapka, ill. kendő viseléséről se, sőt napszemüveggel ajánlott védeni a szemet és az arcot. Fontos tudni, hogy a kóros sugarak az árnyékben, felhős időben is megtalálnak bennünket, ezért a fényvédő(k) használata akkor is elengedhetetlen.

A nyári forróságban különös figyelmet kell fordítani a megnövekedett folyadékigény kielégítésére. Ügyeljünk arra, hogy a gyermek testsúly-kilogrammonként fél liter folyadékot minden nap elfogyasszon. Ez ásványvíz, csapvíz, vagy koffeinmentes tea legyen. A cukros üdítők, a gyümölcslevek, és a tej nem tartoznak a folyadékokhoz!

Fényvédelem

A fényvédelem legfőbb indikációja a fénykárosodások megelőzése és elkerülése. Egy adott fényvédő hatásának jellemzése a faktorszámmal történik. Ez egy viszonyszám, amely azt mutatja meg, hogy milyen mértékben nő meg a bőr fénytoleranciája az adott fényvédő készítmény használatával. A faktorszám besorolása nemzetközileg szabályozott módszerrel történik. A megfelelő faktorszámú (SPF: sun protection factor) fényvédő kiválasztása a bőrtípustól, a napfény erősségtől és a napon tervezett időtartamtól is függ. Magas fényvédelem szükséges az I., II. bőrtípussal rendelkező csecsemőknek, kisgyermekeknek. Közepesen erős fényvédő krém szükséges a barna bőrűeknek, ill. a III., IV. fototípusú gyerekeknek. A kémiai fényvédők, sajátos kémiai szerkezetük következtében elnyelik a fényt, ezáltal védik meg az élő sejteket/DNS-t a fénykárosodástól. A para-amino-benzoesav (PABA) és észterei a klasszikus kémiai fényvédők. Elnyelési tartományuk 280-320 nm, azaz UVB-szűrők. 5-10 %-os készítményeik kb. 10-15 faktorosnak tekinthetők. Széles körben használt kémiai filterek a benzofenon- és fahéjszármazékok. Elnyelési tartományuk 260-400 nm közé esik, vagyis szélesebb spektrumú fényvédők. Sajnos nem ritka jelenség, hogy ezen hatóanyag tartalmú fényvédők alkalmazása során allergiás vagy irritatív dermatitis alakulhat ki. A fizikai fényvédelem reflexión alapul. Erre a célra szolgáló anyagok a cink-oxid és a titán-dioxid 2-5%-ban. Hatásfokuk függ a hatóanyag diszperzitás fokától és a por finomságától. A nagy hatású fényvédő készítmények kémiai és fizikai fényvédőket kombinációban tartalmaznak. Erős sugárzás esetén még a sétához, rövidebb játszótéri tevékenységhez is szükséges a magas faktorú fényvédő krém vagy spray használata az arcra, a nyakra, a karokra és a fülcimpára is. Napon való tartózkodáskor olyan fényvédő krémet ajánlott használni, ami UVA és UVB sugarak ellen is védelmet biztosít és jól hidratál. Előnyös, ha a fényvédő készítmény vízálló is, mert a vízben még gyorsabban le lehet égni, hiszen a vízről visszavert sugarak plusz fényterhelést jelentenek, ill. a vízben való tartózkodáskor kevésbé érezzük a napfény égető erejét. A napozás megkezdése előtt fél órával kell felkenni a fényvédőt, mert ennyi idő szükséges a hatékony védelem kialakulásához. Nyaralás, kirándulás alkalmával ajánlott 2-3 óránként megismételni a fényvédő alkalmazását.

Hasznos tanácsok nyárra!

Téves információk Igaz megállapítások
A bőr barnasága egészséget jelent. A barnulás a bőr védekezése az UV sugarak okozta károsító hatás ellen.
A barnaság véd a naptól. A barnaság a fehér bőrnek kb. 4-es fényvédő faktort kölcsönöz mindössze.
Felhős napon nem lehet leégni. A felhők az UV-sugarak kb. 80%-át átengedik.
A vízben nem égünk le. A víz kevés védelmet jelent, ugyanakkor a visszaverődő sugarak növelik az UV-sugárzás mértékét.
UV sugárzás télen nem veszélyes. Az UV-sugárzás általában alacsony télen, de a sugarak hóról való visszaverődése miatt több UV ér bennünket, főleg magasabb helyeken. Sőt veszélyes a hűvös tavaszi idő is, amikor már sok az UV-sugár.
A fényvédővel hosszabb ideig lehet napozni. A fényvédő nem arra való, hogy többet lehessen vele napozni, hanem növeli a védelmet az elkerülhetetlen károsító hatás ellen.
Ha szüneteket tartunk, nem égünk le. Az UV-sugárzás hatása összeadódik a nap folyamán.
Ha nem érezzük forrónak a napot, nem fogunk leégni. A meleg-érzést az infravörös sugarak adják, az UV-t nem lehet érezni.